Főoldal   Riasztók   Kamerák   Tűzjelzők   Beléptetők   Távfelügyelet   Kaputechnika   Akciók 

Ha forró a helyzet...

 A tűzjelzők lehtnek egyszerű vagy összetett, helyi riasztású vagy a tűzoltóságot ill.távfelügyeletet értesítő, akár az automata tűzoltó rendszert beindítani képes komoly rendszerek. Az viszont mindegyikre igaz, hogy életet menthetnek. Egy tűzjelző állhat egyetlen érzékelőből is, mely önállóan képes hangjelzéssel figyelmeztetni a veszélyre. Ez általában elemmel működő füst, gáz vagy szénmonoxidérzékelő. Ha már több helyiségben kell érzékelőket elhelyezni, akkor ezeket egy központi egységre kötik, mely fogadja az érzékelők jelzéseit és elvégzi a beprogramozott feladatokat. Ez az egység általában egy tűzjelző központ, de egyszerűbb estben egy lakásriasztó központi egysége is lehet. Ha önnek van már riasztója vagy most szereltet be egyet, lehetősége van füst és gázérzékelőt is felszereltetni. Ha értékeinket meg akarjuk védeni, akkor ne feledkezzünk meg saját magunk védelméről sem!
A tüzet és tulajdonságait majdnem mindenki ismeri, de van egy másik gyilkos, mely láthatatlan és észrevehetetlen: a szén-monoxid.

 Mi is az a szén-monoxid?
Szén-monoxid (CO) egy színtelen, szagtalan, és ízetlen gáz, amit kibocsát magából akármi, ami éghető anyag égetésével működik, pl: gépkocsi motorja, bármilyen tüzelésű kályha, kazán, stb. Ez a legelterjedtebb mindennapi belsőhelységben létrejövő mérgező gáz a világon. Magyarországon is több száz megállapított esetet tartanak számon szén-monoxidmérgezésben, és sajnos több tucat a halálos áldozatok száma minden évben. Bármennyire is hihetetlen az esetek többségében, ami mérgezés volt csak később derült ki róla, mert a tünetei hasonlóak az influenzához.

 Hogyan vesszük észre a szén-monoxidot?
A szénmonoxid észrevehetetlen a CO érzékelő nélkül, ezért a gázszolgáltatók is ajánlják, minden háztartásban legalább egy szén-monoxid mérő műszer felszerelését. Sajnálatos módon hazánkban még nem fordítanak kellő figyelmet erre. A lakosság nagy része még nem is hallott erről az alattomos gyilkosról, mert nincsenek tájékoztatva, csak már a bekövetkezet bajról.

 Miért is olyan mérgező?
Szén-monoxid meggátolja vér oxigén ellátását, és megbénítja az idegeket.

 Milyen következményekkel jár a CO belélegzése?
A szénmonoxid nagyon gyorsan halált okoz, ha nagy mennyiségben van jelen. Az alacsony koncentrációjú CO jelenléte is nagyon veszélyes, ha sokáig van jelen. Tünetei összekeverhető a mindennapi influenza tüneteivel. (Fejfájás, szédülés, fáradtság, hányinger-hányás és tudatzavar)

 Kik vannak a legnagyobb veszélyben?
Mindenki veszélyben van, aki belélegzi. Különösen csecsemők, gyermekek, várandós kismamák, idősebbek és azok, akik amúgy is légzési problémával küzdenek. kis testtömegük miatt a csecsemők és gyerekek a leg veszélyeztetettebbek. A CO gyorsan felhalmozódik a gyerekek testében és ennek következtében még gyorsabban, befolyásolja az oxigén eljutását a létfontosságú szervekhez.

 Hogyan kerül a szén-monoxid a házba?
 -kéményből vissza
 -kandallóból
 -gázsütőből
 -garázsban működtetett autóból
 -faszén vagy gázüzemű grillezőből
 -gázüzemű szárító
 -kazán, kályha
 -vízmelegítő (nem elektromos)

Minden égés eredménye szén-monoxid!

Kérje ingyenes ajánlatunkat itt!

Ha most regisztrálja magát, 10% kedvezményt adunk bármely szolgáltatásunkból, továbbá elsőként értesítjük az újdonságokról és a legújabb akciókról.
Szeretném igénybe venni a 10% kedvezményt

 e-mail: info@riasztlak.hu                              tel.: (06-20) 9919-001

 főoldal   riasztók   kamerák   tűzjelzők   beléptetők   távfelügyelet   kaputechnika   akciók